Ildsjel prisen henger høyest av alt

Joar Hagen (63) har mottatt mange priser og utmerkelser for sitt frivillige arbeid innenfor idretten. Høyest av dem alle henger prisen Årets ildsjel.

  Bjørn Kristiansen
Utskriftsvennlig visning
Tips en venn

Etter 46 år som frivillig i norsk idrett kan elverumsingen vise til hele åtte flotte utmerkelser; Elverum ILs Hederstegn, Bjørn Dæhlies ildsjelpris, Norges Skiforbunds Pokal, Æresmedlem i Hedmark Skikrets, Eleverum kommunes kulturpris og Hedmark idrettskrets høyeste utmerkelse - Medalje med diplom.

Og som om ikke det var nok ble han i 2008 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt idrettsarbeid for barn og unge. Likevel mener han at det hele toppet seg da han ble kåret til Årets ildsjel 2012. Foran godt over én million tv-seere i beste sendetid på NRK, og 3000 tilskuere i Hamar OL-Amfi, mottok ildsjelen prisen fra statsminister Jens Stoltenberg.
- Det er utvilsomt det største jeg har opplevd noen gang. Det er riktig at jeg har fått Kongens fortjenstmedalje i gull, men å få prisen Årets ildsjel av norsk idrett overgår alt, mener Joar Hagen. - Bare det å bli nominert blant de fem finalistene opplevde jeg som å vinne et olympisk gull, uten at jeg vet nøyaktig hvordan det føles, forteller han.

Enorm respons

Responsen han fikk etter Idrettsgallaen på Hamar har vært enorm.
- Innboksen ble full av alle gratulasjonene og mobilen min brøyt sammen av alle tekstmeldingene. Det var nærmest umulig å bevege seg i Elverum uten å bli stanset. Jeg prøvde å ta meg en skitur, men så lite svett som jeg var etter den turen har jeg aldri vært før. Jeg måtte stoppe opp for hver hundrede meter fordi folk ville gratulere meg.

Sammen med krystallkula fikk Hagen 100.000 kroner som årets ildsjel. De pengene ville han bruke på å realisere drømmen om porselensspor og plastdekke i K35-bakken til Elverum Hopp. Til det trengte klubben ytterligere 100.000 kroner.
- Jeg tok en ringerunde til potensielle sponsorer. Interessen for å være med var utrolig stor, og det var faktisk ingen jeg ringte til som takket nei, forteller 63-åringen.

Gir seg aldri

Joar Hagen kan se tilbake på et langt liv som frivillig i norsk idrett.
- Det hele begynte med at jeg trente et jentelag i håndball på Eidsvoll i 1966. Siden har det gått slag i slag. Jeg har holdt på med fotball i 20 år, vært skikretsleder i Hedmark i åtte år, vært speaker på håndballkampene til Elverums herrelag i 1. divisjon og Eliteserien i ni år, og jeg har nå stått til sammen 36 år i hoppbakken.
- Hva er det som driver deg?
- Gleden av å se andre ha det fint. Jeg har aldri vurdert å slutte. Jeg skal stå i hoppbakken så lenge jeg klarer, og den dagen jeg ikke klarer å komme meg dit av egen maskin håper jeg noen kommer å henter meg. Det er så moro!

 

© 2009 - Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Alt innhold er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverkloven). Innholdet kan ikke benyttes kommersielt uten samtykke fra Norges idrettsforbund.