Mads Andreassen, Lotte Bråthen og Tormod Tvare deltok på International Olympic Academy i Hellas. Her er de på den ærverdige Panatheanaic Stadium der det første moderne olympiske lekene ble avholdt i 1896.

Deltok på Olympisk akademi i Hellas

Lotte Bråthen, Mads Andreassen og Tormod Tvare var Norges idrettsforbunds respresentanter under International Olympic Academy (IOA), Young Participants´ Session i Hellas.

02.07.2012 12:00 Lotte Bråthen
Utskriftsvennlig visning
Tips en venn

International Olympic Academy er utdannings- og kulturinstitusjonen, som i samarbeid med IOC, ønsker å promotere Det Olympiske ideal og den olympiske ånd, kalt ”Olympismen”. Hvert år arrangerer IOA forskjellige sessions, hvor Young Participants’ Session er en av disse. I år gikk IOA av stabelen i perioden 16. til 30. juni.

Tormod Tvare (24) er ungdomsrepresentant i idrettsstyret, Mads Andreassen (29) er seksjonsleder for barn- og
ungdom i NIF og Lotte Bråthen (23) er styremedlem i Ungdoms-OL 2016.

Lotte Bråthen har skrevet følgende reisebrev fra oppholdet:
På en høyde kalt Pnyx spiller strykere søt musikk akkompagnert av den hypnotiserende stemmen til en operasangerinne. Med politieskorte ankommer 180 «unge lovende» fra
over 100 nasjoner utsikten i det solnedgangen legger seg over Akropolis’ tempel og Athens hustak. Et mannskor ønsker oss velkomne med den olympiske hymnen mens ettermiddagsbrisen får de fremmøtte til å gni seg i øynene - om det er av støvet i luften eller den uvirkelig «Gudfaren»-setting er uvisst.
Blant de fremmøtte befinner tre representanter fra Norge seg.  Sammen med olympiske deltakere, atleter, trenere, representanter fra nasjonale olympiske komitéer og andre med spesiell interesse for idrett og olympisme ønskes vi velkomne til den 52. samlingen for unge deltakere ved det Internasjonale olympiske akademiet (IOA). Dog statsministerens fravær grunnet nasjonens valgdag og IOC-presidentens besøk på Lillehammer ble det en minnerik og formell velkomst fra respekterte menn i dress, og en interessant start på to hektiske uker i Hellas.

Tilbake til starten
Etter å ha besøkt Panatheanaic Stadium der det første moderne olympiske lekene ble avholdt i 1896, var tiden inne for å forflytte seg til «hjerte av Hellas», 25 mil vest for Athen. I frodige, avsidesliggende og luksuriøse omgivelser i form av sportsfasiliteter var vi innkvartert på campuset til det Internasjonale olympiske akademiet like ved den idylliske landsbyen Olympia. I den olympiske bevegelsens far, franskmannen Pierre de Coubertines, ånd skulle de neste ukene gå med til skolering i olympismens idealer i form av forelesninger av professorer fra hele verden, diskusjonsgrupper, sportslige og sosiale arrangementer. Om man ikke viste hva «olympisme» betydde før man kom innenfor disse portene, skulle man i hvertfall forlate de med dette godt under huden.

Mye stein og historisk fascinasjon
Her i «hjerte av Hellas» er man i de rette omgivelsene for et seminar som dette. Et steinkast unna akademiet finner man oldtidsstadion der de første olympiske leken ble holdt i 776 f.kr. Roten til den olympiske ånd kommer herifra, nemlig oldtidens greske sivilisasjon. Det var med verdighet og fascinasjon vi fikk omvisning blant de over 2000 år gamle ruinene av templer, treningsanlegg, statuer og stadion menn brukte til utdanning for å dyrke det hele mennesket - dyrke harmonien mellom intellekt, mentalitet og fysiske ferdigheter. Stoppet man opp og hørte godt etter kunne man høre heiaropet fra 40.000 tilskuere som hvert fjerde år kom hit i for å se edel kappestrid - eller var det bare de 35 gradene og en stekende sol som spiller oss et puss? Tilbake til nåtiden. Noe mer eller mindre respekt og fascinasjon kunne bli vist i dette anlegget på nattestid. Tradisjon tro ble den «naturlige» måten å innta løpebanen gjennomført blant mange av deltakerne fra akademiet. Med bare rumper fikk man (om mulig) et enda nærmere forhold til de olympiske idealene om å stille likt på startstreken...

Heia Norge
Mer stein og historie fikk vi med oss da vi var så heldig å overvære den olympiske festivalen «Nemean Games», 16 mil øst for Olympia, som arrangeres hvert 4. år. På en stadion tilsvarende den i Olympia ble det arrangert 100-meter. I olympisk ånd fikk vi alle utdelt hvite kjortler og strippet for alt annet. Med samme utgangspunkt var det å ta de barbeinte føttene fatt og ta seg over den jordbelagte arenaen i intens varme. De norske gutta gjorde et heltemodig forsøk, men det var Lotte som kunne bringe hjem norsk seier!

Ikke bare på løpebanen, men også i et airconditionfriskt auditorium fikk Norge vist seg fram. Med en (hyllet) Prezi-presentasjon fikk den norske delegasjonen informert om
Ungdoms-OL som Norge skal holde på Lillehammer i 2016. Etter å ha avsluttet med promoteringsfilm av gåsehudmateriale (noe subjektiv påstand) var det god respons blant forsamlingen som ønsket å være delaktige i gjennomføringen av lekene. Det hjalp også at direktøren kalte Lillehammer ’94 for de beste olympiske leker han har overvært og hadde stor tro på de som holdes der i 2016.

Olympismen er alt
Tema for årets samling var demokratiske verdier i lys av den olympiske bevegelsen. Gjennom to uker med både tørre og bløte akademiske timer, fysisk aktivitet og panner har
det blitt klart for oss at olympisme handler om fred, frihet, likhet og gjensidig respekt. Det olympiske akademiet skal fungere som et bidrag til å spre disse idealene til menneskeheten, et sted der representanter fra hele verden kan utveksle ideer og sinnstilstander til fordel for sitt videre arbeid. Olympisme er en livsfilosofi som blander sammen sport og kultur, kunst og utdanning, der målet er å kombineres i en balansert menneskes kvaliteter som kropp, vilje og sinn. Etter 14 dager med tettpakket program, noen sene kvelder, mindre kreativ matservering, overkant mange formelle seremonier og en ekstrem varme, var det en fornøyd gjeng som returnerte til Athen etter å ha kjørt omveien om verdens navle: Ruinene i Delphi. Symbolsk nok returnerer vi herifra til hele verden som ambassadører for den olympiske bevegelsen. Vi sitter igjen med uforglemmelige minner, Facebook-venner fra alle verdens hjørner som vil være nyttige å ha i kontaktlista i videre arbeid, og en oppfatning av at Norge og Norden har kommet langt med tanke på idretten, spesielt i forhold til likestilling. Olympisme og idrett er svaret på alt har vi lest underteksten riktig. Vi har i hvertfall alle tre fått en tyngre
forståelse for idretten og olympismens betydning og noe å ta med oss inn i det videre arbeidet med norsk idrett.

Til neste års deltakere - ta med pins...

 

© 2009 - Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Alt innhold er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverkloven). Innholdet kan ikke benyttes kommersielt uten samtykke fra Norges idrettsforbund.